Sóc la Paula una estudiant del Doble Grau dels Estudis de Mestre d'Educació Primària i Educació Infantil de la Facultat d'Educació i Psicologia de la Universitat de Girona.
Aquest blog el vaig realitzar per una assignatura de la menció de TIC, però amb els anys em vaig animar per continuar aquest projecte per tal de mostrar les cosetes que realitzo a les escoles que vaig de pràctiques.

divendres, 15 de maig del 2015

Els mapes conceptuals

Els mapes conceptuals són aquella eina la qual tot estudiant un dia o altre ha utilitzat en algun moment per tal d'englobar uns conceptes relacionats a una idea principal. He estat buscant definicions sobre mapa conceptual i n'he trobat una la qual m'ha semblat interessant:

"Se denomina mapa conceptual  a la herramienta que posibilita organizar y representar, de manera gráfica y mediante un esquema, el conocimiento. El objetivo de un mapa conceptual es representar vínculos entre distintos conceptos que adquieren la forma de proposiciones."

Tot seguit us adjunto us adjunto el link d'on he extret la definició i on hi trobareu més detalls dels mapes conceptuals:

http://definicion.de/mapa-conceptual/

Segurament la idea que us ve al cap de mapa conceptual és la següent:


 Resultado de imagen de mapas conceptuales manuales
Però actualment les coses han canviat molt gràcies i han sorgit alguns programes els quals ens faciliten la feina. Avui us parlaré del programa Cmaptools.
El Cmaptools és un editor de mapes conceptuals i dir que es pot descarregar gratuïtament per Internet només t'has de registrar i podràs publicar i compartir els teus mapes conceptuals. Aquí us adjunto el link per a poder descarregar el programa:

http://cmaptools.softonic.com/

Aquest programa dins de les categories de Taxonomia de Bloom la situaria a crear, ja que l'usuari ha d'escriure, dissenyar i il•lustrar per tal de poder crear el seu mapa conceptual.
El programa t'ofereix un seguit d'eines que  t'ajuden a poder editar el teu mapa de forma gràfica. Pots canviar colors, formes, fletxes,etc. 

Dins del model SMAR ho situo a l'apartat de millora i concretament a l'apartat d'augment, ja que gràcies a aquest editor s’està substituint directament una eina manual per a una digital i així millorant el seu funcionament.

Tot seguit us adjunto una imatge per a que pugueu veure la diferència del mapa creat a mà i del mapa creat a partir del programa Cmaptools:


Resultado de imagen de mapas conceptuales cmaptools


Com podeu veure la diferència és abismal, ja que si intentéssim creat un mapa conceptual igual que aquest a mà ens hi estaríem una bona estona, en canvi si ho fem a partir d'aquest editor de mapes conceptuals agilitzarem la tasca i el resultat és impressionant.

Espero que us hagi servit aquest post i així us animeu a utilitzar-ho amb els vostres alumnes, ja que és un programa molt senzillet d'utilitzar.

Disfruteu!

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada